Header

Geschiedenis

Tattoo komt van het Polynesisch woord TATAU, wat betekent: "slaan, kloppen, treffen".

Maar de oorsprong gaat terug tot Egypte. Door de mummificatietechniek konden we zien dat er reeds 4000 jaar geleden getatoeŽerd werd. In het oude Griekenland was de tattoo een teken van adel.

Maar tijden veranderen, ook de attitude tegenover deze techniek. Een voorbeeld hiervan is het tatoeŽren van de Chinese krijgers om respect af te dwingen tijdens de periode van 300 tot 100 voor Christus. Later werd het tatoeŽren in China gebruikt om gevangenen te kenmerken.

Captain Cook bracht deze praktijken naar Europa na zijn Zuidzeereizen in 1769. Van de rook van oliegrondnoten produceerden de inboorlingen een zwarte inkt die ze bewaarden in kokosschelpen. Met een soort kam van been, gedompeld in de inkt, doorboorden ze de huid. De traditionele Japanse tattooartiest gebruikte een bamboestok waar soms wel 30 naalden werden aan vastgemaakt. Deze werd in de huid geprikt tot 120 maal per minuut. In 1868 verbande de emperor deze praktijken tot het einde van de tweede wereldoorlog.

Algauw brachten zeelui deze trend de hele wereld rond. De tattoo werd veeleer symbolisch gezien: De legende van de zeemeeuw stond voor de ziel van een dode zeeman. Door dit te laten tatoeŽren op armen of benen, verzekerden ze zich een plaats in het hiernamaals.

De interesse bleef groeien en algauw ontstond de eerste professionele tattooshop in New York met Martin Hildebrandt in 1864, maar het was vooral Sutherland MacDonald in Londen die het tatoeŽren als een echte job introduceerde.

Maar toch... zelfs na de onthulling dat George V en andere adellijke leden een tattoo hadden, werd het niet altijd geaccepteerd in het westen. Toch hield dit geen verdere evolutie van de techniek tegen. Door de elektrische tattoomachine (1891), gebaseerd op de magneetvibratie-beweging van Edison, werden er tot 3000 gaatjes per minuut geprikt. In de late jaren 60 kwam de rotarymachine. De techniek werd nauwkeuriger en minder pijnlijk en wordt zelfs momenteel gebruikt in de plastische chirurgie.

Nu kan men het tatoeŽren omschrijven als het mechanisch onder de huid brengen van kleurstoffen, maar voor veel mensen is het een vorm van personaliseren, een vorm van kunst...

Er blijft een sfeer van magie, taboe en geheimzinnigheid rondhangen. Kortom, tattoos... you like it or you don't!

Back to our Home Page